مختصری در مورد آپشن های رایج در خودروهای امروزی
مختصری در مورد آپشنهای رایج در خودروهای امروزی در این نوشتار نگاه کوتاهی داریم بر آپشنهایی که ممکن است نام آنها را در خودروهای رایج و نسبتا پرفروش شنیده باشید اما اطلاعاتی در مورد کاربرد آنها نداشته باشید. و با خودروهای لوکس و گران قیمت که از سطح امکانات بالایی برخوردار هستند کاری نداریم.
بخش اول ورود به خودرو
فوتو سنسور (Photo Sensor)
حسگر روز و شب زیر شیشه جلو حسگری برای تشخیص روز یا شب بودن وجود دارد. کاربرد آن در آپشنهای بعدی مشخص میشود.
ولکام لایتر (Welcome Lighter)
چراغ خوشآمد گویی یک چراغ زیر آینه بغل (و در برخی برندها زیر درب راننده) تعبیه میشود.
در صورت استفاده از ریموت خودرو برای باز کردن قفل دربها، هنگام شب (به تشخیص حسگر روز و شب) محدوده اطراف درب راننده را روشن میکند.
در برخی خودروها این چراغ، لوگوی شرکت سازنده خودرو را با ظرافت خاصی روی زمین میتاباند.
اسمارت کی (Smart Key)
کلید هوشمند سویچ این خودروها دارای سیگنالهای ضعیف الکترومغناطیسی (با برد حدود 40 سانتیمتر) حاوی کدهای خاصی هستند که باعث میشود حسگرهای موجود در خودرو به راحتی تشخیص دهند که در هر لحظه سویچ در چه محدودهای از خودرو قرار دارد.
مثلا اگر سویچ درون خودرو باشد، سیستم استارت-استاپ برای روشن کردن موتور فعال میشود در مقابل، قفل کردن دربها توسط کیلس (جهت جلوگیری از جا ماندن سویچ در خودرو) غیر ممکن میشود.
کیلس (Keyless)
ورود به خودرو بدون کلید کلید کوچکی روی دستگیره درب(ها) تعبیه شده است.
با فشردن آن، هنگامی که سویچ (که میتوان آن را جهت جلوگیری از مفقود شدن همیشه در جیب نگه داشت) در محدودهای تقریبا 40 سانتیمتری از دربهای دارای کیلس خودرو قرار داشته باشد، حسگرهای این سیستم آن را تشخیص داده، قفل مرکزی عمل کرده و قفل دربها باز میشوند.
استارت-استاپ (Start-Stop)
روشن و خاموش کردن اتوماتیک موتور اگر سویچ در محدوده داخل کابین وجود داشته باشد، روشن کردن موتور خودرو با کلیدی به نام Start-Stop انجام میشود.
اگر در هنگام حرکت این کلید را اشتباها فشار دهیم موتور را خاموش نمیکند. تنها با یک بوق اخطار، راننده را متوجه اشتباه میکند.
دی لایت (Day Light)
چراغ روز در اروپا این آیتم علاوه بر زیبایی به تدریج در حال اجباری شدن و تبدیل به استانداردی برای ایمنی خودرو میشود. نورپردازیهایی (معمولا از نوع LED) در چراغهای جلوی خودرو تعبیه میشود که به محض روشن شدن موتور خودرو و در صورت روز بودن (به تشخیص حسگر روز و شب)، روشن میشوند.
کاربرد آن جلب توجه دیگران است البته با این پیام که این خودرو روشن و آماده حرکت است. کمی در مورد این آپشن جالب فکر کنید.
بخش دوم حرکت
گیربکس اتوماتیک
این آیتمِ لذتبخش با حذف پدال کلاچ و نیز حذف انتخاب دنده توسط راننده، با کنترل لحظهای سرعت، دنده مطلوب را برای هدایت خودرو انتخاب و تعویض میکند.
سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی (HAC)
اگر خودرو را در یک جادهی شیبدار پارک کرده باشید و بخواهید شروع به حرکت کنید، کنترل خودرو برای افراد ناوارد مشکل است. زیرا به واسطهی وجود شیب، خودرو به سمت عقب کشیده میشود.
کاربرد این سیستم اینجا خود را نمایان میکند و مانع از عقب رفتن خودرو میشود. با این آپشن شروع رانندگی در جاده شیبدار همانند جاده مسطح، مطمئن و مطلوب خواهد شد.
کروز کنترل (Cruise Control)
سیستم تثبیت سرعت این آیتم با چند کلید خاص روی رُل فرمان در دسترس است.
در جادهها و مسیرهای طولانی (با رعایت نکات ایمنی) هنگام رسیدن به سرعت مورد نظر این سیستم را روشن کنید و پایتان را از روی پدال گاز بردارید.
این سیستم با تنظیم لحظهای دریچه گاز موتور، سرعت حرکت خودرو شما را ثابت نگه میدارد. و نیز در صورت نیاز دنده مطلوب را نیز تعویض میکند. البته تعویض دنده خودکار فقط در گیربکسهای اتوماتیک صورت میگیرد.
سیستم ناوبری ماهوارەای این سیستم معمولا در خودروهایی دیده میشود که دارای یک مانیتور رنگی (و ترجیحا تاچ) در دسترس راننده باشد.
نخست با استفاده از GPS، مکان فعلی شما بر روی نقشههای ذخیره شده یافت میشود، سپس کافیست مقصد خود را بر روی نقشه انتخاب کنید (مقصد میتواند در یک شهر دیگر و یا حتی در کشور دیگر باشد).
بهترین راه ممکن برای رفتن به مقصد را پیشنهاد داده و در طول مسیر نیز با علائم جهتی، هشدارهای صوتی و توضیحات تکمیلی شما را تا مقصد همراهی میکند.
برای دیدن دوره آموزش مکانیک خودرو به سایت مجتمع فنی و حرفه ای دارالفنون ری مراجعه فرمایید.