انواع plc کدامند و چه مزایا و معایبی دارند؟ +بهترین پی ال سی های موجود در بازار
دقیقترین تعریف برای plc این است که، یک نوع کامپیوتر خاص برای عملکرد قابل اطمینان در شرایط صنعتی خاص است که برای فضاهای مرطوب، خشک، دمای بسیار بالا، گرد و خاک و … مناسب است. انواع Plc در برههای از زمان به کمک انسان آمدند تا فرآیندهای صنعتی را اتوماتیک کنند.
دستگاه پی ال سی بیشتر بر اساس تعداد ورودی و خروجیهایی که دارد طبقه بندی میشود. PLC در دو نوع ثابت/ فشرده و ماژولار وجود دارد و از نظر فیزیکی شبیه به معماری یک کامپیوتر است که به مدلهای Mini، Micro و Nano PLC تقسیم میشود.
مهمترین مزیت پی ال سی در مقابل سیستمهای کنترل گذشته این است که میتوانید طرح برنامهریزی شده خود را مجدد تغییر دهید و این نسبت به سیستمهای قدیمی هزینه کمتری را در بر میگیرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع پی ال سی و بهترین پی ال سی های موجود در بازار پرداخته و مزایا و معایب آن ها را بررسی کنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
جدول محتوا
plc چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
plc کوتاه شده عبارت “Programmable Logic Controller” به معنای “کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی” است. پی ال سی ها بسیاری از ویژگی های کامپیوترهای شخصی مانند: منبع تغذیه، CPU (واحد پردازش مرکزی)، ورودی ها و خروجی ها (I/O)، حافظه و سیستم عامل را دارند.
یکی از امتیازاتی که پی ال سی نسبت به سیستم های کنترل قدیمی دارد این است که شما می توانید به مراحل قبل برگردید و با هزینه بسیار کم تغییرات مورد نظرتان را اعمال کنید. در سیستمهای کنترل سیمی قدیمی، شما اساسا باید سیمها را جدا و مراحل طی شده را از اول شروع می کردید (که هزینه بالاتری دارد و زمان بیشتری صرف میشود).
تغییرات مورد نظر روی یک کنترلکننده منطقی قابل برنامهریزی با عوض شدن کدها اعمال میشود و نیازی به سیمکشی و سختافزار اضافی ندارد. یک PLC توانایی کنترل فرآیندهای بسیار بزرگتر و پیچیدهتر را دارد. PLC را می توان بسته به کاربرد و نیازهای کاربر سفارشی کرد.
برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله “پی ال سی چیست؟” را مطالعه کنید.
کاهش چشمگیر هزینهها، سهولت در نصب و راه اندازی، برخورداری از طراحی استاندارد، بالا بردن ضریب اطمینان، امکان عیب یابی راحت و ساده، امکان رمزگذاری و فراوان بودن لوازم جانبی، برخی از مهمترین مزیتهای استفاده از پی ال سیها در صنایع مختلف به حساب میآید.
علی رغم برخورداری دستگاه plc از مزایای فراوان، از کنار معایب و نقاط ضعف این تجهیزات نیز نمیتوان به سادگی عبور کرد. بر این اساس، برخورداری از قیمتهای بالا به علت نوسانات ایجاد شده در نرخ ارز، امکان بروز محدودیتهای سخت افزاری، کمیاب بودن تجهیزات جانبی به علت اعمال تحریمها، محدودیتهای محاسباتی و برخورداری از نرم افزارهای سنگین، بخشی از مهمترین معایب plc به شمار می روند.
انواع برندهای plc در بازار
در صنعت انواع plc در 4 مدل مختلف وجود دارد که این مدلها توسط شرکتهای سازنده مختلفی که در بازار هستند، با کیفیتها و ویژگی های متفاوت تولید میشوند. این مدلها عبارتند از mini ،Compact ،Modular وRack .
کشورهای مختلفی در دنیا به تولید انواع پی ال سی میپردازند و محصولات خود را به سایر نقاط دنیا صادر میکنند. از جمله برندهای مطرحی که در دنیا وجود دارد می توان به پی ال سی delta، siemens، Schneider electric، Ls، ABB، Omron، Allen Bradley، fatek و mitsubishi اشاره کرد.
هر یک از این پی ال سی ها دارای کیفیت مناسبی بوده و از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار هستند که در ادامه برای شما شرح دادهایم.
- پی ال سی Siemens: شرکت زیمنس در کشور آلمان تاسیس شده و از برندهای معروف در زمینه پی ال سی است. کارایی درست، مقیاسپذیری وسیع و کاربری آسان از ویژگیهای این پی ال سی است که باعث جلب رضایت مشتریان این محصول در سراسر جهان شده است.
پی ال سی های زیمنس در پنج دسته اصلی طبقهبندی میشوند که عبارتند از سری S5، S7، TI، safty پی ال سی های quadlog و مینی پی ال سی های logo.
- پی ال سی Delta: پی ال سی دلتا در کشور تایوان تولید میشود و مانند برند زیمنس محبوبیت زیادی در بازار و صنایع ایران دارد و انواع آن شامل سریهای AH500، AS و DVP است.
- پی ال سی Mitsubishi: یکی دیگر از شرکت های فعال در زمینه تولید پی ال سی، میتسوبیشی ژاپن است. محبوبیت این برند در کشور ما به اندازه پی ال سی دلتا و زیمنس نبوده و تعداد کمی از آن در صنایع ایران به چشم میخورد. پی ال سی پله برقی از نوع میتسوبیشی است که نقش کلیدی و مغز کنترلکننده در این وسیله را دارد.
- پی ال سی ABB: یکی از شرکتهای قدیمی در زمینه تولید پی ال سی ABB است که محصولاتش کارایی خوب و انعطافپذیری مناسبی دارند. این نوع پی ال سی ها در مدل های متنوعی در بازار موجود هستند که معروفترین آنها AC500، AC500-eCo، AC500-S و AC500-XC است.
معرفی پی ال سی 1500و ویژگیهای آن
پی ال سی 1500 زیمنس در سال 2013 به عنوان مکملی برای سری S7-300 و S7-400 به بازار ارائه شد. امکانات خاص و منحصر به فردPLC S7-1500 :
- صفحه نمایش: تمام cpu های مدل simatic S7-1500 دارای صفحه نمایش هستند و این باعث می شود اطلاعاتی مانند شماره سفارش محصول، شماره نسخه سیستم عامل و شماره سریال هر ماژولی که به cpu متصل شده است را بخواند. از دیگر امکانات صفحه نمایش، نشان دادن خطاهای ایجاد شده به شکل متن است که این امر منجر به کم شدن زمان توقفات میشود.
- سیستم تشخیص خطا: سیستم تشخیص خطا در پی ال سی های سری 1500 زیمنس از پیش فعال شده است. اطلاعات مربوط به سیستم تشخیص خطا در قالب یک متن ساده بر روی صفحه نمایش نشان داده میشود. پیامهایپtia portal ، hmi، web server، اتفاقات رخ داده در درایو و… حتی در حالتی که cpu در حالت stop باشد بر روی صفحه نمایش قابل مشاهده خواهند بود.
- امنیت: در تمامی پی ال سی های سری 1500 زیمنس اسلاتی برای قرار گرفتن کارت حافظه وجود دارد.
- Profinet IO: علاوه بر پورت های ارتباطی ذکر شده، هر SIMATIC S7-1500 قابل توسعه با ماژول های ارتباطی و یا پردازنده های ارتباطی می باشد که این امکان باعث افزایش راه های ارتباطی مانند :
- پروفی باس
- اترنت
- ارتباطات سریال خاص مثل مدباس RTU و USS
- توانایی کد نویسی با C++ & C
یکی از ویژگیهای بارز و جدید پی ال سی 1500 توانایی کدنویسی به زبان C است که توسط آن میتوان پیچیدهترین مراحل را توسط PLC پیاده سازی و اجرا نمود، البته این امکان در تمام PLC های S7-1500 موجود نیست.
بهترین پی ال سی های موجود در بازار
بعضی از لوازم خانگی شما ممکن است نمایندگیهای خدمات پس از فروش و تعمیرکاران کمی داشته باشد، در نتیجه زمانی که برای آن وسیله مشکلی ایجاد میشود، افراد کمی در محل شما هستند که عیب به وجود آمده را رفع کنند.
در موضوع انتخاب برند انواع plc هم باید به این موضوع توجه داشت و برندی را انتخاب کرد که در کشور شناخته شده و قطعات، نیروی متخصص و تعمیرکاران مربوط به آن در دسترس باشد. برخی از تولیدکنندگان PLC عبارتند از:
- آلن بردلی
- ABB
- زیمنس PLC
- میتسوبیشی پی ال سی
- هیتاچی پی ال سی
- دلتا PLC
- جنرال الکتریک (GE) PLC
- هانیول پی ال سی
پی ال سی های دلتا و زیمنس به دلیل زیاد بودن متخصصان و در دسترس بودن قطعات آنها از جمله بهترین پی ال سی های موجود در بازار ایران هستند. PLC ها بسیاری از ویژگیهای کامپیوتر شخصی را دارند، در ابتدای این مقاله به مزایا و معایب PLC اشاره کردیم، از جمله کاربردهای بینظیر دستگاه پی ال سی در صنعت میتوان به کارخانههای اتوماسیون فرآیند (مانند معدن، نفت و گاز)، صنعت شیشه، صنعت کاغذ، تولید سیمان، نیروگاههای حرارتی، پله برقی و … اشاره کرد.
چنانچه این مطلب در مورد انواع پی ال سی برای شما مفید واقع شده است، توصیه می کنیم، سایر مطالب مرتبط با انواع plc را نیز مطالعه کنید.
“آموزشگاه دارالفنون، شما را به موفقیت مالی میرساند.”