ثبت نام

سیستم عامل چیست؟

تصویری سیستم عامل ویندوز

سیستم عامل مهمترین نرم افزاری است که بر روی هر رایانه اجرا می شود. این نرم افزار، حافظه و پردازش های رایانه و همچنین تمامی نرم افزارها و سخت افزارهای دیگر را مدیریت می کند. همچنین OS به شما امکان را می دهد که بدون دانستن نحوه صحبت با زبان رایانه با کامپیوتر ارتباط برقرار کنید. در واقع می توان گفت که بدون سیستم عامل، استفاده از کامپیوتر تقریباً بی معنا است.

برای یادگیری این مورد و سایر موارد مرتبط با کاربری رایانه می توانید در دوره های آموزش ICDL شرکت کنید.

وظیفه سیستم عامل چیست؟

سیستم عامل رایانه (OS) تمامی نرم افزارها و سخت افزارهای موجود در رایانه را مدیریت می کند. در بیشتر اوقات، چندین برنامه در درون رایانه به طور همان زمان اجرا می شوند و همه آنها نیاز به دسترسی به واحد پردازش مرکزی (CPUحافظه و حافظه جانبی و سایر منابع کامپیوتر شما خواهند داشت. سیستم عامل مسئول هماهنگی تمامی این موارد، به منظور جلوگیری از امکان به وجود آمدن محدودیت منابع یا تداخل در کار نرم افزارهای مختلف است.

انواع سیستم عامل ها

به طور معمول، زمانی که یک کامپیوتر را خریداری، می کنید، همراه با یک سیستم عامل تحویل شما خواهد شد که البته می توانید، آن را تغییر داده یا آپدیت کنید. سه دسته اصلی OS های مرسوم در رایانه های امروزی شامل موارد زیر هستند:

  • مایکروسافت ویندوز
  • مک او اس
  • و لینوکس

سیستم عامل های مدرن از یک رابط کاربری گرافیکی یا GUI استفاده می کنند. رابط کاربری گرافیکی به شما این امکان را می دهد تا از ماوس خود برای کلیک بر روی نمادها، دکمه ها و منوها استفاده کنید و همه چیز را به راحتی و به طور گرافیکی مشاهده کرده و دستکاری نمایید.

رابط کاربری گرافیکی هر او اس از ظاهر و حس متفاوتی برخوردار است. بنابراین اگر از یک نسخه به نسخه یا از سک مدل به مدل دیگر سوئیچ کنید، ممکن است وضغیت در ابتدای کار برای شما ناآشنا به نظر برسد. با این وجود، سیستم عامل های مدرن به گونه ای طراحی شده اند که قابلیت استفاده آسان تری دارند و بیشتر اصول اساسی آن ها نیز یکسان هستند.

ویندوز

مایکروسافت سیستم عامل ویندوز را در اواسط دهه 1980 ایجاد کرد. نسخه های مختلف ویندوز زیادی از این او اس وجود دارد، اما جدیدترین آنها ویندوز 10 (منتشر شده در سال 2015) ، ویندوز 8 (2012) ، ویندوز 7 (2009) و ویندوز ویستا (2007) هستند. ویندوز در اکثر رایانه های شخصی و همراه از قبل نصب شده است،که علت این امر نیز محبویت جهانی آن است.

تصویری از مک او اس

macOS

macOS (که قبلاً OS X نامیده می شد) یک سیستم عامل است که توسط اپل ایجاد شده. این نرم افزار در همه رایانه های Macintosh یا Mac به صورت پیشفرض نصب شده و تحویل افراد می گردد. برخی از نسخه های خاص این OS شامل Mojave (منتشر شده در سال 2018) ، High Sierra و Sierra هستند.

بنابر آمار های منتشر شده، تنها 10 درصد از کامپیوترهای جهان از این سیستم عامل استفاده می کنند و 80 درصد آن ها دارای سیستم عامل ویندوز هستند. علت این امر آن است که این نرم افزار تنها با محصولات اپل همخوانی صد در صدی داشته و این رایانه ها به شدت گران می باشند. البته لازم است خاطر نشان کنیم که بنا بر اذعان کاربران این OS به مراتب از انواع دیگر کاربر پسندانه تر طراحی شده است.

تصویری از لینوکس

لینوکس

لینوکس که اگر در پی تلفظ صحیح آن باشیم، باید آن را لن اکس  بنامیم خانواده ای از سیستم عامل های منبع باز یا اپن سورس به این معنی که آنها توسط همه افراد در سراسر جهان اصلاح و توزیع می شوند، است. از مزایای استفاده از لینوکس این است که این نرم افزار رایگان بوده و نسخه های مختلف زیادی را می توانید برای آن بیابید. این نرم افزار تنها 2 درصد از سهم بازار سیستم عامل ها را به خود اختصاص داده و با توجه به قابلیت سازگار پذیری بالا، بیشتر بر روی سرورها ومرد استفاده قرار می گیرد.

تصویری از صفحه یک دستگاه IOS

سیستم های عامل دستگاه های تلفن همراه

نرم افزارهایی که تاکنون در مورد آنها صحبت کرده ایم برای اجرای روی رایانه های رومیزی و لپ تاپ ها طراحی شده اند. دستگاه های تلفن همراه مانند تلفن، تبلت ها و سایر دستگاه های مشابه با رایانه ها متفاوت هستند، بنابراین آنها سیستم عامل هایی را اجرا می کنند که به طور خاص برای دستگاه های همراه طراحی شده اند. مشهورترین نمونه های  سیستم عامل موبایل Apple iOS و Google Android هستند. این نرم افزارها به طور خاص برای سازگاری با سخت افزارهای موبایل ها نوشته شده اند و به این ترتیب برای رایانه ها مناسب نیستند. این انواع او اس بیشتر بر روی کارکرد بر روی دستگاه های لمسی برنامه ریزی شده اند.

درتهیه مطلبی که در مورد سیستم عامل ها مطالعه کردید، از این منبع انگلیسی استفاده شده است. استفاده از این متن در سایر وب سایت های فارسی بدون ذکر نام مجتمع دارالفنون و منبع اصلی از لحاظ شرعی و اخلاقی صحیح نبوده و درست نمی باشد.

0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
نویسنده: علیرضا ترکمان

مقاله های مشابه
آموزش ابزارهای الکتریکی

آموزش ابزارهای الکتریکی ضروری برای مبتدیان

رمزگشایی توابع بلوک OB در برنامه نویسی PLC

رمزگشایی توابع بلوک OB در برنامه نویسی PLC

موتورهای الکتریکی صنعتی

موتورهای الکتریکی صنعتی

آموزش استفاده از تجهیزات اتوماسیون صنعتی

آموزش استفاده از تجهیزات اتوماسیون صنعتی

دیدگاه ها
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments