ثبت نام

شغل الکتریکی (برق ساختمان) چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟

یک متخصص شغل برقکاری ساختمان (الکتریکی)

برق‌کشی ساختمان مهارتی است که در آن فرد برقکار همه کارهای مربوط به نصب سیستم‌های برقی، رفع ایرادات و نگهداری آنها را در ساختمان‌های مسکونی انجام می‌دهد. در صورت انتخاب شغل برقکاری ساختمان، شما می‌توانید هم به صورت گروهی با همکاران خود کار کنید و هم به صورت انفرادی مشاغل مرتبط با برق ساختمان را انتخاب کنید.

برقکاری داخلی و خارجی ساختمان یکی از تخصص‌هایی است که فرد برقکار باید توانایی انجام آن را داشته باشد. اگر قصد دارید دوره آموزش برق ساختمان را پشت سر بگذرانید، این را بدانید که اغلب افراد فعال در این حوزه ساعات کاری طولانی دارند، البته انتخاب ساعت کاری بستگی به نیاز بازار و سطح توانایی فردی شما متغیر است.

به طور کلی اگر می‌خواهید پیش از ثبت نام در آموزش برق ساختمان از آینده شغلی برقکار ساختمان، میزان درآمدی که با آن می‌توان کسب کرد و چگونگی تبدیل شده به یک برقکار حرفه‌ای با خبر شوید، حتما تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

معرفی شغل برقکار ساختمان

برقکارها معمولا به دو گروه برقکار ساختمانی (سر و کارش با اماکن مسکونی و اداری است) یا صنعتی‌کار (در کارخانجات فعالیت می‌کند) دسته‌بندی می‌شوند. شاید در نگاه اول شغل برقکاری ساختمان زیاد هم سخت به نظر نرسد، اما حقیقت چیز دیگری است. برقکاری ساختمان از جمله مشاغل پیچیده است، زیرا تمام فعالیت‌های برقکار مانند طراحی، پیاده‌سازی و … باید طبق قاعده و قانون خاصی انجام شود.

اگر در یکی از مراحل برق‌کشی مشکلی ایجاد شود، ممکن است منجربه حوادث جانی و مالی برقکار و صاحب خانه شود. برقکار ساختمان ممکن است با پیمان کاران ساختمانی قرار داد ببندد و یا مستقیما با سازندگان کار کند.

معمولا برقکار متخصص به صورت پروژه‌ای کار می‌کند یا به صورت جزئی (مثلا به صورت برقکار سیار)، تعمیر تجهیزات ساختمانی را انجام می‌دهد. از جمله وظایف برقکار می‌توان به نصب آیفون صوتی یا تصویری، نصب کلید و پریز هر واحد و راه پله و پارکینگ ساختمان، کابل کشی تلفن و آنتن … اشاره کرد.

خبر خوب این است که برای آموزش برق ساختمان و شروع فعالیت در این شغل، شرکت در دوره‌های آموزشی فنی و حرفه‌ای و کسب تخصص بالا قابل امکان است. همچنین با کارآموزی در کنار یک متخصص برق ساختمان نیز می‌توانید به راحتی مهارت‌های لازم را کسب کنید.

وظایف شغلی یک برقکار ساختمان

هر شغل و تخصصی بسته به محیطی که برای آن فراهم است دارای مسئولیت‌ها و وظایف مختلفی است. شغل برقکاری نیز از این موضوع پیروی می‌کند. در این بخش وظایف اصلی مجری برق کار ساختمان را برای شما توضیح داده‌ایم:

نصبیات در سیم کشی ساختمان

برقکاران ساختمان با خواندن نقشه‌های برق‌کشی متوجه می‌شوند که زمان اجرای پروژه‌های ساختمانی، مدارها، تابلوهای برق و پریزها در چه محل‌هایی باید نصب شوند. بعد آنها به طور فیزیکی این اجزای الکتریکی را در جای خود قرار داده و سیم‌کشی لازم را برای عملکرد صحیح این قسمت‌ها انجام می‌دهند.

نگهداری تاسیسات برق ساختمان

 برق ساختمان باید به صورت مرتب جهت مطمئن شدن از کارکرد درست تامین برق قطعات الکتریکی امتحان شود. بنابراین یکی از وظایف برق‌کار این است که کابل‌کشی‌ها و لوازم مرتبط با برق ساختمان را در شرایط ضروری تغییر دهد.

تطبیق سیستم برق‌کشی ساختمان بر اساس استانداردها

 یکی از نکات مهمی که باید حین برق‌کشی ساختمان به آن توجه کنید، انجام برقکاری بر اساس قاعده و قانون ثبت شده در مبحث سیزده مقرارت ملی ساختمان است. برقکار ساختمان باید به تمان نکات ریز و درشت این قوانین آشنایی داشته و برقکاری را با توجه به آنها انجام دهد تا هیچ مشکلی در روند کار ایجاد نشود.

رفع عیب سیستم برق ساختمان

احتمال اینکه برق ساختمان با مشکلات مختلفی مانند دزدیده شدن، قطع شدن کابل‌ تلفن، بار الکتریکی اضافه و … مواجه شود، برقکار حرفه‌ای به خوبی می‌تواند این ایرادات را با کمک وسایل کار خود مانند مولتی‌متر و فازمتر بررسی کرده و هرجا که مشکلی در سیم‌کشی برق، تلفن و آنتن ساختمان مشاهده کرد، آن‌ها را رفع کند.

برطرف کردن ایرادات سیستم برق ساختمان‌های در حال ساخت بسیار راحت‌تر است، زیرا به راحتی می‌توان به عامل ایجاد مشکل دسترسی پیدا کرد، اما در ساختمان‌های ساخته شده و خصوصاً قدیمی‌ساز این کار کمی پیچیده‌تر است.

سایر موارد مرتبط به شرح زیر

برخی دیگر از مواردی که توسط یک تکنسین برق ساختمان انجام می‌شود و از شرح وظایف شغل برقکاری (الکتریکی) محسوب می‌شود، به شرح زیر است:

  1. بررسی منظم سیم‌های برق ساختمان، تعویض سیم‌کشی‌های فرسوده با جدید، مرتب کردن مدارهای برق و عایق‌کاری کابل‌های برق قدیمی برای کارکرد درست سیستم.
  2. شناسایی خطرات احتمالی یا ایرادات سیم‌کشی در سیستم برق ساختمان و جایگزینی واحدهای آسیب‌دیده و عیب‌یابی موثر آنها.
  3. بازدیدهای دوره‌ای از اجزای الکتریکی برق ساختمان از جمله ترانسفورماتورها و قطع‌کننده‌های مدارهای الکتریکی.
  4. نصب و سیم‌کشی مدارهای سیستم دزدگیر، دوربین مدار بسته و سیستم اعلام حریق ساختمان
  5. استفاده از دستگاه‌هایی که در شناسایی و گزارش مشکل در سیستم برق ساختمان کمک کننده هستند.
  6. نصب اجزای ایمنی و توزیع برق در ساختمان مانند کلیدها، مقاومت‌ها و …
  7. نصب زنگ هشدار و سایر سیستم‌های برقی و الکترونیکی در ساختمان‌های مسکونی و اداری
  8. انجام سیم‌کشی و رفع ایرادات مربوط به روشنایی، تلفن، مودم و …
  9. استفاده از ابزارهای دستی و برقی در راه‌اندازی و تعمیر لوازم الکتریکی
  10. اجرای مقرارت ملی ساختمان تدوین شده در حوزه برق و الکترونیک
  11. اتصال سیم‌های برق در مدارهای الکتریکی و شبکه‌های متصل به آن‌ها
  12. آماده‌سازی و بستن لوله‌های برق در لوله‌گذاری برق ساختمان
  13. عبور دادن سیم‌های برق از داخل لوله‌ها
  14. درک و اجرای نقشه‌های اصلی و نمودارهای فنی برق‌کاری ساختمان
  15. تحویل پروژه برقکاری ساختمان در مدت زمان مشخص شده
  16. آشنایی با روش‌های مدرن سیم‌کشی برق ساختمان
  17. ارائه گزارش از مصالحی که در پروژه مصرف شده است.

چگونه برقکار حرفه‌ای شویم؟

منظم بودن و دقت در حین کار از فاکتورهای مهم یک برقکار کاربلد است. برقکار باید به امور مربوط به شرایط کاری خود آگاهی کامل داشته باشد. گاهی اوقات، خطرات زیادی در موقعیت شغلی یک برقکار ساختمان به وجود می‌آید که باعث بروز آسیب‌های زیادی به برقکار می‌شود. در این مورد، برقکار باید آگاهی کامل و درستی را در رابطه با تمامی مشکلات و خطرات محل کار خود داشته باشد.

رعایت نکات ایمنی، برای جوگیری از آسیب بدنی و خسارت مالی در تمامی مشاغل فنی از جمله برقکاری بسیار بااهمیت است. پس قبل از اینکه وارد این حرفه شوید حتما در مورد شرایط کاری و خطراتی که ممکن است افراد مشغول در این حوزه را تهدید کند تحقیق کنید و در صورت لازم دوره‌های عملی ایمنی را بگذرانید.

 پوشیدن لباس مناسب همراه با تجهیزات استاندارد در محیط کاری از مواردی است که یک برقکار حرفه‌ای ساختمان زمان فعالیت در محل کار خود باید به آن توجه داشته باشد، زیرا گاهی اوقات برقکار مجبور می‌شود یک پروژه را در ارتفاع زیاد انجام دهد.

شغل الکتریکی، یکی از مشاغل پر درآمد است!

در آخر لازم است بگوییم بدون شک برق یکی از اختراعات مهم و شگفت انگیز بشر است، زیرا امروزه بیشتر دستگاه‌ها و لوازم مورد استفاده انسان‌ها چه برای سرگرمی و چه برای کار از این انرژی الکتریکی استفاده می‌کنند. اگر برق نباشد حتی نمی‌توان نور مورد نیاز برای فعالیت روزمره را به صورت مطلوب تأمین کرد. مشاغل مرتبط با برق ساختمان در دسته شغل‌های پردرآمد به حساب می‌آیند. روش‌های زیادی برای ورود به شغل برقکاری ساختمان وجود دارد و همین تنوع در ورود به این حرفه موجب محبوبیت زیاد آن شده است. شرایط مشترکی که بین تمام این راه‌ها وجود دارد یادگیری مهارت و تخصص کافی است.

نویسنده: علیرضا ترکمان

مقاله های مشابه
پردرآمدترین رشته های برق و الکترونیک

پردرآمدترین رشته های برق و الکترونیک

درآمد شغل هوشمند سازی برق ساختمان

درآمد شغل هوشمند سازی برق ساختمان

مشاغل مرتبط با رشته برق و الکترونیک

مشاغل مرتبط با رشته برق و الکترونیک

نرخنامه مصوب دستمزد اجرای برق ساختمان ۱۴۰۳

نرخنامه مصوب دستمزد اجرای برق ساختمان ۱۴۰۳

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *