درمان کک و مک : کک مک چیست و چگونه می توان از آن خلاص شد؟
ابتلا به کک و مک مشکلی است که می تواند همه را درگیر کند ولی در میان افراد دارای پوست روشن، مرسوم تر است. در این مطلب می خواهیم شما را با روش های درمان کک و مک شامل 7 روش درمانی و پیشگیرانه آشنا کنیم و پیش از آن ببینیم که اصلاٌ این عارضه چیست و چرا افراد به کک مک دچار می شوند.
*** “هر دوره آموزشی، فرصتی برای افزایش درآمد است” ***
جدول محتوا
علل به وجود آمدن کک و مک چیست؟
پیش از آنکه بخواهیم به معرفی روش های درمان کک و مک بپردازیم، باید با علل به وجود آمدن آن آشنا شویم، تا بتوانیم در حد امکان از ایجاد آن ها جلوگیری نماییم.
کک و مک نقاط گرد تیره رنگ و مسطح هستند، که بر روی پوست شما به وجود می آیند. علل ایجاد این نقاط تجمع ملانین زیر پوست است. ملانین که رنگدانه های طبیعی پوست محسوب می شود، در اثر تابش آفتاب به پوست به وجود آمده و واکنش طبیعی بدن به اشعه UV است.
درمان کک و مک تنها با اهداف زیبایی انجام می شود، زیرا این مورد دردی به همراه نداشته و مشکل زا نیز نخواهد بود. این مورد گرچه می تواند تحت ژنتیک تشدید پذیرد، با این وجود هیچ کس به طور مادرزاد با کک مک به دنیا نخواهد آمد.
درمان کک و مک به چه صورت است؟
بهترین روش درمان کک و مک استفاده از روش های پیشگیرانه است. زیرا اگر از این روش استفاده کنید، دیگر به درمان احتیاج نخواهید داشت و مشکل را به حداقل خواهید رساند.
استفاده از ضد آفتاب برای پیشگیری از کک و مک
یکی از اصلی ترین روش های پیشگیری از ابتلا به کک و مک استفاده از ضد آفتاب های مناسب است. گرچه این روش به درمان کک و مک ختم نخواهد شد، با این وجود به واسطه محافظت از پوست، از ایجاد لکه های جدید جلوگیری می کند. فراموش نکنید که نور خورشید حتی در روزهای آفتابی نیز می تواند به پوست شما آسیب برساند.
بنابر راهنمایی های آکادمی پوست آمریکا، مصرف صحیح ضد آفتاب باید به شرح زیر باشد:
- ضد آفتاب باید SPF 30 یا بالاتر داشته باشد.
- حداقل 15 دقیقه قبل از بیرون رفتن از خانه، ضد آفتاب را روی پوست تمیز بمالید.
- هر دو ساعت یکبار کرم ضد آفتاب را تمدید کنید و بلافاصله بعد از شنا یا تعریق زیاد مجدداً از آن استفاده کنید.
درمان کک و مک صورت با لیزر
درمان با لیزر از نوعی اشعه مرئی با تمرکز بالا استفاده می کند. طی تحقیقات انجام شده در مورد درمان کک و مک با لیزر در سال 2015 مشخص گشته است که این مشکل پوست صورت در صورت درمان با لیزر در 50 درصد موارد، با کاهش رنگ رنگدانه های لکه ها تا بیش از 60% همراه است.
استفاده از لیزر برای درمان کک مک به عنوان یک روش کم خطر شناخته می شود و احتمال ایجاد زخم تقریباً بسیار پایین است. با این وجود، استفاده از این روش می تواند عوارض موقتی زیر را به طور احتمالی به وجود بیاورد:
- خارش
- تورم
- سرخی
- پوسته پوسته شدن
- عفونت
- تغییر در رنگ پوست
اگر قصد لیزر درمانی برای لکه های صورت را دارید، باید به چند نکته بسیار مهم توجه فرمایید. اولین و مهمترین نکته در این مورد آن است که استفاده از لیزر در بخش های اطراف دهان می تواند ویروس هرپس را تحریک کرده و علائم بروز تبخال را به وجود بیاورد. به همین دلیل، چنانچه پیش از این سابقه تبخال زدن را دارید، پیش از لیزر درمانی، حتماً باید از داروهای ضد ویروس استفاده نمایید.
ضمناً باید به خاطر داشته باشید که این درمان برای پاسخ مناسب ممکن است به چند جلسه مراجعه احتیاج داشته باشد و بهبودی جای عمل تا 2 هفته زمان میبرد. همچنین باید بدانید که متخصص پوست، قبل از عمل ممکن است مصرف برخی از غذا یا داروها را برای شما منع کند و پس از آن نیز کرم هایی را برای افزایش کیفیت کار برای شما تجویز نماید.
جراحی کرایو یا سرما درمانی
سرما درمانی یا جراحی کرایو یکی دیگر از روش های درمان مشکلات پوست ناشی از کک و مک است. در این روش از نیتروژن مایع برای فریز کردن سلول های غیر طبیعی پوست استفاده می شود و این فریز کردن باعث مرگ سلول های مذکور می گردد. به فاصله چند روز تا چند هفته از انجام این جراحی کم تهاجم، پوست خود را بازسازی کرده و ظاهری شاداب به خود خواهد گرفت.
این روش درمان کک و مک بسیار کم خطر و کم درد بوده و به ندرت باعث ایجاد زخم می شود. ضمناً باید بدانید کرایو تراپی در موارد اندک، به واسطه استفاده می تواند به تاول و افت موقت فشار خون بیانجامد که مراجعه به یک پزشک ماهر این احتمال را به حداقل خواهد رساند.
استفاده از کرم موضعی محو کک مک
کرم سفید کننده که با نام اصلی کرم محو کننده از آن یاد می شود، حاوی ماده ای به نام هیدروکینون است که به واسطه سرکوب تولید ملانین، کک و مک را از بین می برد. این دارو را هم می توان با نسخه تهیه نمود و هم می توان برخی از انواع آن را بدون ارائه نسخه از بخش OTC دریافت نمود.
کرم های موضعی حاوی هیدروکینون ممکن است باعث مشکلات زیر شود:
- التهاب
- خشکی
- سوزش
- تاول
- و تغییر رنگ پوست
بر اساس قانون سازمان غذا و دارو کشور ایالات متحده، تنها کرم هایی که حاوی مقدار 2% یا کمتر از این ماده باشند به عنوان داروهای کم خطر شناخته می شود. این به آن معنا است که استفاده از کرم هایی با غلظت بیشتر می تواند برای افراد خطر ساز باشد.
کرم موضعی رتینوئید
کرم های رتینوئید به صورت بدون نسخه در دسترس هستند. عوارض جانبی رایج استفاده از این کرم ها برای رفع کک و مک شامل موارد زیر است:
- سرخی
- خشکی
- سوزش پوست
- لایه برداری
- حساسیت
کرم رتینوئید نوعی کرم موضعی شامل ویتامین A است. این ترکیب می تواند از آسیب اشعه یو وی B به پوست جلوگیری کند و به همین دلیل است که می تواند از ایجاد لکه های تیره ناشی از کک و مک بر روی پوست جلوگیری کند.
لایه بردارهای شیمیایی پوست
لایه بردارهای پوست شیمیایی از اسید خفیف برای نفوذ به پوست و از بین بردن لکه ها استفاده می کنند. پس از مدتی پوست ناحیه شامل کک و مک در که در اثر درمان با مواد شیمیایی از بین رفته است، با پوست جدید جایگزین می شود و به این ترتیب لکه ها از بین می روند. بهبود زخم های سطحی ناشی از استفاده از این کرم ها نهایتاً تا 2 هفته به طول می انجامد.
درمان کک و مک با این روش می تواند عوارض احتمالی زیر را به همراه داشته باشد:
- سوزش
- تحریک
- پوسته پوسته شدن
- تورم
درمان های خانگی کک و مک
هفتمین روش درمان کک و مک استفاده از روش ها و درمان های خانگی این مشکل پوستی است. لک های ناشی از کک مک را می توان با استفاده از درمان های خانگی زیر نیز از بین برد.
استفاده از آب لیمو برای درمان کک و مک
برای این کار باید آب لیمو تازه را روی تکه ای پنبه بمالید و بر روی پوست اعمال کنید. این روش برای شما مزیت سفید شدن و شادابی پوست را نیز به همراه دارد و به همین دلیل است که توصیه می شود، از آن استفاده نمایید.
استفاده از عسل برای از بین بردن کک مک
یکی دیگر از روش های مناسب خانگی برای از بین بردن این عارضه پوستی استفاده از ترکیب عسل و نمک یا عسل و شکر است.
این مخلوط به شکل یک اسکراب یا لایه بردار عمل کرده و به این ترتیب پوست را لایه برداری و روشن کرده و به این ترتیب می تواند لکه های موجود را از بین ببرد.
استفاده از دوغ بدون چربی
دوغ بدون چربی یا آبدوغ که در اثر زدن دوغ و استخراج کره آن به دست می آید. یک محلول مناسب برای از بین بردن و درمان کک و مک است. برای استفاده از این روش باید دوغ را به طور مستقیم بر روی پوست خود بمالید و 10 دقیقه برای اثر کردن به آن فرصت بدهید.
استفاده از این روش، می تواند به دلیل وجود اسید لاکتیک در محلول، پوست شما را شفاف نماید.
سایر موارد تاثیر گذار در درمان کک و مک
از دیگر مواد خوراکی و طبیعی تاثیر گذار در کاهش لک های پوستی و درمان کک و مک می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- خامه ترش
- ماست
- پیاز
- روغن بادام
علت ایجاد کک و مک چیست؟
پوست انسان از بخش ها و سلول های متنوعی تشکیل شده است. دسته ای از این سلول ها وجود داشته که ملانوسیت نام دارند. ملانوسیت ها در زمان مواجهه با اشعه UV خورشید، رنگدانه هایی تحت عنوان ملانین را برای حفاظت از پئست تولید می کنند.
افرادی که پوست روشنی دارند، به طور معمول، از آسیب پذیری بیشتری در مقابل نور خورشید، لطمه خواهند خورد. این دسته از افراد به واسطه سفید بودن پوست از ملانین کمتر و به همین دلیل حفاظ دفاعی کمتری در پوست خود بهره می برند و به همین دلیل است که از احتمال ابتلای آن ها به کک و مک نیز بالا می رود.
مطلبی که در مورد درمان کک و مک مطالعه نمودید، توسط دپارتمان آموزش آرایشگری آقایان مجتمع فنی و حرفه ای دارالفنون و از این منبع به فارسی ترجمه شده است.