ثبت نام

آموزش سیم‌کشی تلفن به صورت مرحله به مرحله؛ به همراه مهمترین نکات

آموزش سیم کشی تلفن به صورت عملی

سیم‌کشی تلفن ساختمان به دو بخش اصلی خارجی و داخلی تقسیم می‌شود. سیم‌کشی داخلی توسط متخصص برقکار انجام می‌شود و مربوط به داخل ساختمان است. سیم‌کشی خارجی به کابل اصلی تلفن که خارج از ساختمان است مربوط می‌شود و تمام مراحل آن توسط مخابرات انجام می‌شود (درواقع، تنها شرکت تلفن می‌تواند برق سیستم تلفن را قطع کند).

اولین کار در سیم‌کشی تلفن، تعیین محل دقیق لوله‌ها و قوطی‌های تلفن با استفاده از دستگاه شیارزنی مخصوص روی دیوار است. سپس با ابزار دیگر جای شیار را روی دیوار خالی کرده و قطعات را به راحتی در آن جایگذاری کنید.

جریان الکتریکی سیم‌های تلفن منزل شما بسیار کم‌ولتاژ هستند و در حالت کلی بدون قطع برق کار روی آنها کاملا ایمن است، اما فقط برای اطمینان سیم تلفن را با دست خیس لمس نکنید. در ادامه مطلب نحوه سیم‌کشی تلفن ساختمان، کاربرد جعبه تقسیم تلفن و … را به طور کامل شرح داده‌ایم.

آموزش سیم‌کشی تلفن مرحله به مرحله

در این بخش از مقاله آموزش سیم‌کشی تلفن ثابت را در یازده مرحله توضیح داده‌ایم.

اولین مرحله:

اولین مرحله پیدا کردن جعبه تقسیم تلفن هشت تا دوازده اینچی در خارج از منزل است. جعبه تلفن را معمولا می‌توانید در جایی که کابل مخابراتی یا کابل تلفن از بیرون به سمت داخل ساختمان وارد شده است پیدا کنید، گاهی اوقات هم کابل اصلی تلفن در جعبه تقسیم وارد نشده است و شما می‌توانید سیم تلفنتان را مستقیم به همان کابل تلفنی وصل کنید که به ساختمان شما وارد شده است.

دومین مرحله:

بعد از پیدا کردن جعبه تقسیم حالا نوبت باز کردن درب آن و بررسی سوکت‌های اتصال و جفت‌های مربوط به پایه و پیج می‌شود که رنگ آنها قرمز و سبز است. به تعداد خطی که مخابرات به خانه شما کشیده است، یک سیم به سوکت وصل شده است. علت وجود این پایه‌ها این است که سیم‌کشی جدید شما به سیم شرکت مخابرات وصل شود.
قبل از اینکه سیم‌کشی تلفن را آغاز کنید، برای احتیاط خط شرکت مخابرات را از سوکت مادگی جدا کنید، تا جریان برق از شرکت مخابرات قطع شود و زمانی که کار سیم‌کشی تمام شد، مجددا آن را وصل کنید.

سومین مرحله:

سیم تلفن خانگی را می‌توانید از فروشگاه لوازم الکتریکی تهیه کنید و با استفاده از سیم‌چین پوشش بیرونی آن را به اندازه 5/0 اینچ لخت کنید تا دوجفت سیم‌ رنگی عایق‌دار را که یک جفت آن به رنگ قرمز و سبز (برای خط یک) و دیگری به رنگ زرد و سیاه (برای خط دو است و در آینده کاربردی خواهد بود) است مشاهده کنید.

چهارمین مرحله:

درون پریز تلفنی که از لوازم الکتریکی خریداری کرده‌اید یک جفت پیچ و مهره برای وصل کردن دو عدد سیم وجود دارد، سیم‌ها را به پریز وصل کرده و درب آن را ببندید.

پنجمین مرحله:

با توجه به دکوراسیون منزل و محل قرارگیری اتاق‌ها و پریزهای تلفن و همچنین سیم‌کشی تلفن برای adsl، مسیر کابل تلفن را مشخص کنید.

ششمین مرحله:

در دیوار خارجی در جایی که کابل از خانه خارج خواهد شد با دریل یک حفره ایجاد کنید.

هفتمین مرحله:

کابل را از طریق دیوارها از پریز تا حفره‌ای که ایجاد کرده‌اید کشیده از داخلش رد کنید.

هشتمین مرحله:

با استفاده از یک شی مانند مداد یا خودکار یک سوراخ در دایره نازکی که در قسمت پایینی درب جعبه وجود دارد ایجاد کنید. سیم را از درون حفره‌ای که ایجاد کرده‌اید به سمت بالا بکشید و آن را از پشت پین لولا که در قسمت سمت چپ درب جعبه است رد کنید تا در جایش قرار بگیرد. سپس کابل را از پشت لولا کشیده تا آن را به پایه پیچ‌های سبز و قرمز وصل کنید. پیچ‌ها را یک دور کامل باز کنید.

نهمین مرحله:

حدود ۱.۳ سانتیمتر از پوشش هر سیم را لخت کنید.

دهمین مرحله:

هر سیم را خلاف جهت عقربه‌های ساعت (پادساعتگرد) دور پایه، بین واشر و سیم بپیچید تا سیم قرمز را به پایه پیچ قرمز و سیم سبز را به پایه پیچ سبز متصل کنید. پیچ‌ روی سیم‌ها را محکم کنید و سوکت را دوباره متصل کنید. درب جعبه را بسته و پیچ‌های آن را محکم کنید.

یازدهمین مرحله:

در مرحله آخر خط شرکت مخابرات را که قطع کرده بودید، مجددا وصل کنید. با شرکت مخابرات تماس بگیرید و بخواهید تا خط تلفنتان را فعال کنند.

نقشه سیم‌کشی تلفن

تهیه نقشه مهم‌ترین بخشی است که باید قبل از سیم‌کشی تلفن انجام دهید. زیرا شما باید تعداد انشعابات، پریزها و تعداد مسیرهایی که خطوط تلفن از آنها می‌گذرند را بدانید. نقشه سیم‌کشی تلفن ساختمان‌های مختلف با هم تفاوت دارند، مثلا در ساختمان‌های ویلایی و مجتمع‌های مسکونی شرایط برای سیم‌کشی تلفن فرق می‌کند. نصب پریز تلفن در این سه نقطه از ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است:

حال یا پذیرایی:

اگر دقت کرده باشید اغلب پریزهای تلفن در کنار پریز آنتن و برق قرار گرفته‌اند. ارتفاع استانداردی که پریزهای تلفن در داخل پذیرایی باید داشته باشند، چهل سانتی‌متر از سطح زمین بوده و با توجه به اندازه فضای پذیرایی بین 2 تا 3 عدد پریز تلفن مورد نیاز است.

اتاق خواب‌ها:

فضای دیگری از خانه که باید در آن پریز وجود داشته باشد اتاق خواب‌ها هستند، معمولاً در هر اتاق خواب یک عدد پریز تلفن کافی است. می‌توانید نقشه اتاق خواب را طوری طراحی کنید که پریز در پشت تخت خواب، شوفاژ یا پشت درب اتاق قرار نگیرد.

آشپزخانه:

از نظر برقکاران متخصص، وجود یک پریز تلفن در آشپزخانه بسیار مهم است. بهترین فضایی که می‌توان برای نصب پریز تلفن در آشپزخانه در نظر داشت، روی اپن و با ارتفاع صد و بیست سانتی‌متری از کف آشپزخانه است.

بعد از آنکه محل پریزها روی نقشه سیم‌کشی تلفن مشخص شد، نوبت به تعیین مسیر سیم‌کشی تلفن ساختمان است. نکته مهم مرحله سیم‌کشی تلفن این است که طوری آن را طراحی کنید که کمترین مقدار لوله و سیم مصرف شود.

انواع کابل مورد استفاده در سیم‌کشی تلفن

یکی از کابل‌های پرکاربرد موجود در بازار که داده‌ها و سیگنال‌های مخابراتی را منتقل می‌کنند، کابل‌های تلفن هستند. کابل تلفن از سیم‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام رنگ مخصوص به خود را دارند. سیم‌های داخل کابل، به طور منظم به هم تابیده شده‌اند تا نویز کابل به کم‌ترین میزان ممکن کاهش پیدا کند.

کابل تلفن در مدل‌های مختلفی در بازار وجود دارد که تفاوت آن‌ها در تعداد زوج‌ها و سطح مقطعشان است. اگر در مورد انواع کابل‌های تلفن شناخت کافی داشته باشید، می‌توانید بهترین آن را برای سیم‌کشی تلفن ساختمان انتخاب کنید.

تقریبا می‌شود گفت جنس اغلب کابل‌هایی که در انواع مختلف وجود دارند، مس و هادی است و اصطلاحا به آنها CCC گفته می‌شود. کابل‌های دیگر که در تعداد کمتری موجود می‌باشند از جنس آلومینیوم هستند و به آنها CCA گفته می‌شود. کابل‌های مسی تلفن از لحاظ کیفیت نسبت به کابل‌های آلومینیومی در رده بالاتری قرار دارند و قاعدتا قیمت آنها نیز بیشتر است.

کابل هوایی تلفن

این نوع کابل در برابر آفتاب، باران، حشرات و … دارای مقاومت بالایی است. روکش کابل تلفن‌های هوایی از جنس پلی اتیلن است و دلیل اصلی مقاومت بالای این کابل‌ها به شمار می‌رود.

مقاومت بالای این کابل‌ها سبب شده که از آن‌ها در فضای بیرونی ساختمان‌ها نیز استفاده کنند. روکش این کابل‌ها معمولا مشکی است و با قطرهای 4/0، 5/0 و 6/0 میلی‌متر و در حداکثر ۱۰۰ زوج عرضه می‌شوند.

کابل تلفن زمینی

روکش این کابل از جنس پی وی سی و طوسی رنگ است. این کابل‌ها در مقایسه با کابل‌های هوایی، از انعطاف‌پذیری بیشتری برخوردارند، در قطرهای 4/0، 5/0 و 6/0 میلی‌متر عرضه می‌شوند و تعداد زوج آن‌ها از دو تا صد است.

کابل تلفن هوایی مهاردار

این کابل با زره و مسنجر فولادی پوشیده شده‌ است و این باعث افزایش مقاومت آن‌ شده است. از کابل‌های تلفن هوایی مهاردار در خطوط هوایی مخابرات استفاده می‌شود.

ژله فیلد خاکی

برای کابل‌کشی در کانال‌ها از ژله فیلد خاکی استفاده می‌شود. این کابل‌ها از مواد پلی‌اتیلن پوشیده شده‌اند و این قابلیت را دارند که در زمین دفن شوند. ژله‌ای که در بین هادی‌های این کابل استفاده شده است در برابر هوای سرد و گرم مقاوم است و مانع از آسیب دیدن کابل و نفوذ رطوبت به کابل می‌شود.

کابل مخابرات شیلددار

این نوع کابل مجهز به فویل و شیلد است و در سطح زوج سیم‌هایش، لایه‌ای از فویل آلومینیوم کشیده شده است. این کابل، از نوع کابل‌های تلفن ضد نویز است و از آن در کابل‌کشی آیفون صوتی و تصویری هم استفاده می‌شود.

سایر کابل‌های تلفن

  1. فیلد خاکی
  2. هوایی ساده
  3. ایرک کانالی
  4. کابل دوبل هوایی مهاردار

عیب یابی سیم‌کشی تلفن

در بیشتر اوقات علت اصلی خرابی سیم‌کشی تلفن ساختمان، قدیمی بودن سیم تلفن، قطعی، نویز و اتصالی در آن است. این مشکل ارتباطی با شرکت مخابرات ندارد و لازم است تا بخش‌های آسیب دیده سیم‌کشی تلفن ترمیم شود. برای برطرف کردن این مشکلات قبل از اینکه کاری اتجام دهید باید به دنبال منبع اصلی اتصالی باشید.

برخی از خرابی های مرسوم

  • اگر مشکل سیم‌کشی مربوط به همه واحدها باشد لازم است کل سیم‌های قدیمی عوض شوند. بنابراین قبل از اینکه با تعمیرکار تماس بگیرید از سالم بودن خطوط تلفن سایر واحدها مطمئن شوید. البته لازم به ذکر است که احتمال اینکه تنها واحد شما دچار مشکل اتصالی تلفن باشد نیز وجود دارد.
  • اگر متوجه شدید که خط تلفن واحدهایی که در ساختمان شما هستند مشکلی ندارد، می‌توان گفت که مشکل اصلی از سیم‌کشی تلفن واحد شما است. داخل جعبه تقسیم تلفن برای هر واحد جعبه اتصال مجزا در نظر گرفته شده است، جعبه تقسیم مربوط به واحد خود را شناسایی کرده و نسبت به رفع اتصالی از طریق سیم کشی تلفن آپارتمان اقدام کنید.
  • از قدیمی نبودن سیم‌های تلفن مطمئن شوید و دستگاه تلفن را به جعبه اتصال نزدیک کنید. با وصل کردن جک‌ها باید صدای بوق شنیده شود، اگر صدایی نشنیدید مشکل از مخابرات است.
  • شنیدن صدای بوق ممتد تلفن، نشان می‎‌دهد که علت اتصالی سیم کشی تلفن از داخل خانه است. نکته قابل توجه این است که قسمت مربوط به شرکت مخابرات را نباید باز کنید، این قسمت حتما باید توسط نماینده شرکت و تکنیسین مخاربرات عیب یابی شود.

پیدا کردن علت قطع و وصل شدن تلفن از روی شنیدن صدای بوق، برای تکنسین‌های ماهر کار سختی نیست. خطر کار کردن با سیم‌های تلفن به اندازه سیم‌کشی برق ساختمان نیست ولی حتی سیم تلفن هم دارای ولتاژ ضعیف برق است.

نویسنده: علیرضا ترکمان

مقاله های مشابه
آموزش رفع آبریزی کولر گازی

آموزش رفع آبریزی کولر گازی

آموزش تعویض شیر چهار راه کولر گازی

آموزش تعویض شیر چهار راه کولر گازی

آموزش تعویض تله روغن کولر گازی

آموزش تعویض تله روغن کولر گازی

انواع ارورها و رفع اشکال در کولرگازی

انواع ارورها و رفع اشکال در کولرگازی

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *